Ny layout i Tidningen Afasi

Bild på en tidning och ett par glasögon som ligger ovanpå.
Afasiförbundet har utvecklat utseendet i Tidningen Afasi. Layouten har förändrats för att bli luftigare och mer lättläst. Startskottet togs genom tester i Begriplig text. Den här artikeln har ursprungligen publicerats i Tidningen Afasi, nr 3 2018.

Tidningen Afasi har en blandad målgrupp bestående av personer med afasi, språkstörning, anhöriga/föräldrar och personer som arbetar professionellt med målgruppen. Många läsare som har afasi och språkstörning tycker att det är mödosamt och svårt att läsa. Afasiförbundet har därför i olika omgångar arbetat för att göra tidningen lättare att läsa.

Tester i Begriplig text
Startskottet för de förändringar som har gjorts var att personer med afasi och språkstörning som deltog som testare i projektet Begriplig text berättade att de tyckte att vissa saker var svåra att läsa i tidningen. Flera ville ha mer luft mellan spalterna och även mellan raderna. En testare tyckte att det var lättare att läsa rubriker på en rad, och inte två som vi ofta hade. Alla testarna tyckte att sammanfattningsrutan var bra.

Tre mallar togs fram
Afasiförbundet tog till sig av kritiken. Vår layoutare fick i uppdrag att ta fram tre olika test-mallar som gjordes om för att få in mer luft skulle mellan rader och spalter. Vi ändrade på rubriker och även typsnitt i sammanfattningsrutan. Vi har bytt till ett mattare papper som tidningen trycks på, då papper som blänker försvårade läsningen för en del testare.

Flera testare tittade på förslagen
Ett drygt femtontal personer på Afasihuset i Örebro hjälpte Afasiförbundet att testa de tre layoutförslagen under ledning av logoped. Testarna som deltagit i Begriplig text fick också testa de nya förlagen. Det förslag som innebar att störst förändringar av tidningen skulle göras röstades fram.
En testare som deltagit i båda omgångarna av tidnings-tester berättade att hon tidigare behövt linjal för att klara av att hålla blicken på raden när hon läste. Men den nya layouten behöver hon inte längre använda linjal.

Text: Linda Bergfeldt

Ämnen:

Länkar

Tidningen Afasi
Share