Inlagt av Sara Rydin
Alla människor behöver lära sig att läsa. Det är genom läsningen vi utvecklar vårt språk. Med språkets hjälp kan vi sätta ord på våra tankar och känslor. Därmed kan vi göra vår röst hörd och blir aktiva medborgare i ett demokratiskt samhälle.
Vem behöver lättläst?
Undersökningar visar att nära 25 procent av alla vuxna i Sverige har svårigheter att ta till sig innehållet i en vanlig dagstidning. Jag har ingen motsvarande siffra för barn och ungdomar, men undersökningar pekar på att läsförståelsen varierar bland många unga. Läsutmaningar kan bero på ointresse och misslyckanden, funktionsvariationer eller att läsaren har annat modersmål än svenska.
Hitta läsglädjen!
För att bli en god läsare krävs 5 000 timmars läsning. Det motsvarar en timmas läsning om dagen i 13,6 år. De lättlästa böckerna används ofta för lästräning men de passar också perfekt att ”lustläsa”, som steg på vägen mot alla dessa lästimmar. För varje utläst bok stärks dessutom känslan av att vara ”en sån som läser”, vilket i sin tur kan bidra till bättre självkänsla och en positiv lässpiral. Vi läser ju inte bara för att klara skolan och hänga med i samhället. Lika viktigt är det när läsningen får oss att koppla av och må bra.
En bro till annan litteratur
Ibland får jag höra att lättlästa böcker skapar lata läsare. Jag håller inte med om det. Oftast fungerar böcker på lättläst svenska som en bro över till annan litteratur. Ibland kan en puff av en inkännande bokförmedlare behövas men min erfarenhet är att de flesta läsare själva känner när det är dags att gå vidare. Sedan finns det läsare med utmaningar kring språk och inlärning, som kan behöva lättläst litteratur livet ut. Därför måste det finnas böcker som passar många olika läsnivåer och intressen.
Därför skriver jag lättläst
Jag är en språknörd! Jag älskar ord. När jag skriver böcker på lättläst svenska behöver jag verkligen gå i närkamp med orden. Jag flyttar runt och byter plats på ord och meningar, jag stryker och skriver om. Jag brukar jämföra lättläst med poesi, det gäller att hitta de där allra mest betydelsebärande orden.
Jag vet också att böckerna behövs. Min dotter har en diagnos som innebär stora språkutmaningar. Jag vill att hon och alla andra i liknande situation ska ha massor av böcker att välja bland.
Om du vill veta mer om mitt arbete och mina böcker så bloggar jag regelbundet på: www.ekensten.se
Text: Ann-Charlotte Ekensten, författare