Avstavade ord är inget bra

Annika Öhrn
2019-05-06 Annika Öhrn, läsare och deltagare i projektet, Foto: Torbjörn Lundgren
Annika gillar inte avstavningar när hon läser. Hon tycker heller inte om punktlistor, vilket många andra deltagare i projektet har gjort. Bilder däremot gillar hon, som förtydligar. Men hon tycker också att bilder är bra vägvisare.

För mig är avstavade ord inget bra. Oavsett vilken typ av avstavningar det är, så rör de till det för mig. Det är det första jag kommer att tänka på när det gäller begriplig text.

Jag skriver regelbundet ett par sidor för tidningen Contakt, som kommer ut med sex nummer per år. Det är en tidning som Västerås stad ger ut och den går till alla dagliga verksamheter i kommunen.

Det ska vara mycket bilder och ordentligt med luft på sidorna. Visst är det bra om bilderna förtydligar det som står i texten, men de fungerar också som vägvisare. När man snabbt bläddrar igenom tidningen, eller skrollar på hemsidan, så ser man bilden och minns vilken text det var. Så är det inte med rubriker. De är mer lika varandra.

Jag skriver både med papper och penna och på datorn. Det beror på vad syftet är. Och jag använder ord jag vill använda. De ord jag tänker på. Det känns naturligast så.

I projektet Begriplig text har många deltagare tyckt om punktlistor. Det gör inte jag. Texten ska berätta, men ibland blir det naturligt att ställa upp saker som en handlingslista. Då kan jag använda det.

Att tala in text, som sedan skrivs ut, fungerar inte för mig. Det blir bara fel. Tekniken tar inte mitt sätt att tala.

Text: Annika Öhrn, med Torbjörn Lundgren vid pennan

Ps. Passa också på att se filmen med Annika, där hon pratar om text. Länken finns i länklistan.

Ämnen:

Länkar

Annika pratar om text. (Film)
Share