Kyrkovalet

Den här texten har använts i våra användartester.

Påverka framtiden – rösta i kyrkovalet!

Vad vill du att Svenska kyrkan ska göra?

Den 17 september är det kyrkoval. Då är det du och alla andra medlemmar i Svenska kyrkan som bestämmer över Svenska kyrkans framtid. Alla medlemmar som fyllt 16 år har möjlighet att rösta i kyrkovalet.

Vilka ska få ditt förtroende att fatta viktiga beslut de kommande fyra åren? Hur ska din kyrkoavgift användas? Vilka verksamheter ska finnas där du bor? Vilka ställningstaganden ska kyrkan göra? Genom kyrkovalet har du chansen att påverka!

Svenska kyrkan finns på många platser. Både som församlingar över hela landet och på många platser utomlands, men också på webben, i sociala medier, på sjukhus och många andra ställen. Uppdraget är att vara där för människor, där människor finns.

I kyrkovalet röstar du på nomineringsgrupper. Det fungerar ungefär som att rösta på partier i riksdagsvalet. Du har möjlighet att rösta i tre olika nivåer; lokalt i din församling, regionalt i det stift du tillhör, och till den nationella nivån.

SÅ RÖSTAR DU I KYRKOVALET
Medlemmar i Svenska kyrkan över 16 år får rösta i kyrkovalet. Det sker på ungefär samma sätt som i de allmänna valen.

För att rösta i vallokalen måste du ta med ditt röstkort eller legitimation.

ATT FÖRTIDSRÖSTA 4-17 SEPTEMBER
– På platser i hela landet
Du kan förtidsrösta, på orter över hela landet, under perioden 4-17 september. På Svenska kyrkans hemsida finns en karta med alla röstningslokaler och öppettider. Om du saknar ditt röstkort kontakta i första hand din församling, men det går även att få ett nytt röstkort på andra orter. Då måste du kunna legitimera dig.

– Brevrösta
Ett annat sätt att rösta i förväg är att brevrösta. För detta behövs ett brevröstningspaket som du kan få från din pastors- eller församlingsexpedition. Posta din brevröst så att den är framme hos stiftet senast fredag 15 september.
Du måste även skicka med ditt röstkort.

– Att rösta med bud
Budröstning går till på liknande sätt som brevröstning. Det kan vara ett alternativ för dig som själv är förhindrad att ta dig till lokalen. Du behöver ett brevröstningspaket för att budrösta (se ovan). Röstkortet ska tas med när budet lämnar in brevrösten i din vallokal eller en röstningslokal i pastoratet/församlingen.

ATT RÖSTA PÅ VALDAGEN 17 SEPTEMBER
– I din vallokal
På röstkortet står i vilken vallokal du kan rösta och öppettiderna (se ovan). Du ska ha med dig ditt röstkort eller legitimation.

– I röstningslokal
Om du befinner dig på annan ort på valdagen kan du rösta i en röstningslokal. Då måste du ha med ditt röstkort.

ÄR DU UTOMLANDS?
Personer som är folkbokförda i Sverige men vistas utomlands i samband med valet kan brevrösta (se ovan). Brevrösten skickas till kyrkostyrelsen så att den är framme senast onsdag 13 september. Vid behov kan ett nytt röstkort tas fram. Detta skickas via utlandsförsamlingen.

DIN RÖST PÅVERKAR HUR SVENSKA KYRKAN STYRS
I kyrkovalet kan du rösta i tre val;

Val till kyrkofullmäktige – ditt lokala val
Du väljer till kyrkofullmäktige i din församling/pastorat. Här bestäms ramarna för den verksamhet som finns nära dig. Vita valsedlar.

Val till stiftet – regionalt
Svenska kyrkan är indelad i 13 stift. Stiftsfullmäktige är stiftets högsta beslutande organ. Stiftens främsta uppgift är att stödja församlingarna i deras verksamhet och förvaltning genom expertis inom flera områden. Rosa valsedlar.

Val till kyrkomötet – nationellt
Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ med 251 ledamöter. Det beslutar om kyrkans gemensamma och övergripande frågor. Gula valsedlar.

VAD KAN JAG RÖSTA PÅ?
I kyrkovalet röstar du på nomineringsgrupper och deras kandidater. Grupper och kandidater listas på Svenska kyrkans hemsida. Grupperna ger själva information om sina valprogram. Du kan personrösta på tre kandidater genom att kryssa för dessa på valsedeln. Kryssen ökar kandidatens möjlighet att bli vald och få representera dig. Om du inte gör några kryss tillfaller din röst nomineringsgruppen.

Ämnen:

Bifogat material

PDF icon kyrkovalet.pdf